Přeskočit na obsah

Jak se stárne v krizi bydlení.
Důchodkyni zažaloval pronajímatel, když odmítla zdvojnásobení nájmu

V Praze – Malešicích stojí na kraji parku docela velký dům a v jednom z bytů bydlí již několik desítek let, nyní již v důchodu, paní Kubešová. Paní Kubešové družstvo, prostřednictvím předsedy – zvláštního pana Bílka, náhle zdvojnásobilo nájem. Co udělala paní Kubešová a jak to celé dopadlo? To se dozvíte v našem dalším příběhu ze života nájemníků.

Holt jsem si stáří představovala jinak, než že mě někdo bude vyhazovat z bytu.

Paní Kubešová, nájemnice

Navýšení nájmu i o 100 procent je v Česku legální. Jak ukazuje případ paní Zdeňky Kubešové, nájemnice z Prahy 10, takové navýšení se může týkat i seniorů, kteří se kvůli tomu nejen zadluží, ale také ve vyšším věku zažijí šikanu a jsou nucení hledat si nové ubytování. Družstvo, od kterého má paní Kubešová pronajatý byt, ji navýšilo nájem v roce 2019. Důchodkyně navýšený nájem odmítla platit – i pro splacení původní částky pobírala příspěvek na bydlení. Družstvo se obrátilo na soud, který paní Kubešové nařídil vrátit dlužnou částku 125 367 korun. V bytě přitom bydlí už několik desítek let, ale současný předseda Stanislav Bílek se důchodkyni, podle jejích slov, snaží dostat z domu. Vysloveně ji označil, že lidi jako ona si nezaslouží bydlet, protože má několik koček, které podle předsedy družstva smrdí. O správnosti částky navýšeného nájmu (z 5 710 na 9 509) soud rozhodl podle posouzení znalce, který vycházel z tvrzení realitního makléře.

Foto Alarm / Táňa Zabloudilová

Soudkyně paní Kubešové řekla, že v jejím věku může jít na ubytovnu a nepřihlížela k tomu, že paní Kubešová je důchodkyně a pracovala celý život.

Paní Kubešová se nakonec na splacení dluhu vzala úvěr. Byt, který ji nabídla Praha 10, paní Kubešové nevyhovoval, a tak musí čekat ještě další dva roky na novou nabídku. Kvůli privatizaci, má tato velká městská část jen 3 200 bytů místo původních 22 tisíc a nemůže ubytovat všechny, kteří to potřebují. Paní Kubešová tak musí zůstat v prostředí, které se pro ni stalo nepříjemné i bez ohledu na to, že do domu na okraji Malešického parku se nastěhovala již v šedesátých letech.

Celou verzi článku najdete na Alarm.