Přeskočit na obsah

12. června 2023 v 20:00

Café Paměti národa, Radnická 10, Brno

Téma: Jak se svými sousedy prosazovat lepší podmínky v bydlení?

Města po celém světě se v posledních letech významně proměňují. Byty, které byly kdysi neatraktivní, jsou dnes využívány jako bezpečné investice. Krátkodobé smlouvy a masivní zvyšování nájemného se stalo každodenním jevem. Objevuje se však i odpor nájemníků v reakci na rostoucí nedostatek cenově dostupného bydlení. V českém prostoru se diskuze, které dominují developeři a realitní společnosti, omezuje pouze na otázku stavět / nestavět. Proto jsme se rozhodli uspořádat sérii filmových večerů, které se věnují tématu krize dostupnosti bydlení. 🏚

🏡✊ Film Rebelující nájemníci (Mietrebellen, 2014) je kaleidoskopem boje nájemníků v Berlíně proti vystěhování ze sousedství. Okupace berlínské radnice, tábor na Kottbusser Tor, organizovaný odpor proti vystěhovávání a boj důchodců za byty odpovídající jejich věku a volnočasové centrum symbolizují nové probuzení městského protestního hnutí.

👫 Po filmu bude následovat diskuze s členy a členkami Iniciativy nájemníků a nájemnic, která se inspirovala podobnými boji v zahraničí a přináší praxi „nájemnických odborů“ k nám do Čech.

📍 Promítání je součástí série filmových večerů v Brně, které se věnují tématu krize dostupnosti bydlení a otázce, jak na ni reagovat. Filmové večery pořádá Re-set: platforma pro sociálně-ekologickou transformaci a jsou možné díky podpoře programu Active Citizens Fund, který je financován z Fondů EHP a Norska. V České republice program spravuje konsorcium, které tvoří Nadace OSF, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Skautský institut.

☕ Setkání proběhne v kavárně Trojka na Dominikánské 9.