Přeskočit na obsah

21. srpna 2023 v 19:00

Brno, Cejl

I další večer ze série filmových promítání o krizi bydlení pojímáme formou komentované procházky! 🗣️

🦶 Společně se projdeme Cejlem, který je jednou z páteřních ulic Brna rozléhající se na pomezí Brna-střed a Brna-sever. Cejl je pro svou specifičnost často spojován se stigmaty a předsudky, v souvislosti s uměleckými intervencemi posledních let se mu začalo přezdívat brněnský Bronx (nebo-li Brnox).

Přesto (a nebo právě proto) je Cejl lákadlem pro investory, kteří mohou za levno odkoupit pozemky nebo celé domy, které přemění v luxusní byty, na které však nikdo ze současných obyvatel nebo místních starousedlíků nedosáhne. To v několika případech vedlo k tomu, že dosavadní nájemníci a nájemnice byli nuceni k vystěhování. Je Cejl živoucím příkladem tolik zmiňované gentrifikace? A jak se místní proti vystěhování brání?

💃 Procházku povede Jan Milota, sociální pracovník a poradce pro ukončování bezdomovectví, který působí v Platformě pro sociální bydlení. Zaměřuje se také na rozvoj přístupu Housing First a je jedním z autorů Metodiky prevence ztráty bydlení.

Program je možný díky podpoře Active Citizens Fund, který je financován z Fondů EHP a Norska. V České republice jej spravuje konsorcium, které tvoří Nadace OSF, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Skautský institut.

Detaily dodáme brzy a zároveň si tak nahradíme pravidelné veřejné setkání Iniciativy nájemníků a nájemnic!