Přeskočit na obsah

13. února 2024 v 18:00

Zelný trh 294, 602 00 Brno-město

Téma: Participativní bydlení

🏘 Podob participativního bydlení existuje celá řada, jeho princip ale vždy stojí na společné dohodě a aktivitě skupiny lidí v zajištění bydlení. Jedná se o spolupráci například na přípravě projektu, získání úvěru a koupi či stavbě nemovitosti, ale také následné správě či sdílení vybraných prostorů a vybavení domu (zahrady, dílny s nářadím, prádelny či společenské místnosti). Participativní bydlení spojuje výhody ekologické výstavby s komunitním způsobem života obyvatel a přispívá tak k vytvoření kvalitního bydlení a živého města, rozvíjí participaci obyvatel na správě domu, sousedství i celé obytné čtvrti.

Praktické zkušenosti s participativním bydlením mají například v Berlíně, Hamburku, v Mnichově či Vídni. Čeští výzkumníci nyní řeší, jak dát prostor k rozvinutí participativního bydlení i v tuzemsku. Do výzkumného projektu o participativním bydlení se zapojila šestice měst a obcí – Jihlava, Liberec, Opava, Pardubice, Hrádek nad Nisou a Psáry. Do výzkumu jsou zapojeni také městští architekti, další aktéři samosprávy a také potenciální zájemci o tuto formu bydlení.

🗣 O participativním bydlení nám poví ekonom a sociální geograf Jan Malý Blažek, který se poslední tři roky (spolu s výzkumným týmem z řad sociologů a architektek) věnoval tomu, jak zkušenost s participativním bydlením přenést do českých měst. Honza také působí na brněnské Fakultě sociálních studií MU, kde se věnuje adaptaci měst a obcí na klimatickou změnu.