Přeskočit na obsah

14. března 2024 v 18:00

Klub Punctum

Téma: Bez bydlení to nejde

Další téma veřejného setkání se zaměří na projekt 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒊𝒏𝒈 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 neboli 𝑩𝒚𝒅𝒍𝒆𝒏𝒊́ 𝒑𝒓̌𝒆𝒅𝒆𝒗𝒔̌𝒊́𝒎, který představuje unikátní přístup k hledání řešení pro ukončování bezdomovectví.

💭 Koncept Housing First vychází z předpokladu, že pro řešení jakýchkoliv problémů (potýkání se s dluhy, hledáním práce, stabilizací zdravotního i psychického stavu), s nimiž se lidé žijící na ulici mohou potýkat, potřebují především stabilní bydlení. Program proto primárně pomáhá lidem bez trvalého zázemí začít bydlet v nájemním bydlení a zvládnout nároky s tím spojené. Týmy Housing first pracují s lidmi bez domova s vážným duševním onemocněním či jinými závažnými diagnózami, s drogovou či alkoholovou závislostí, a kteří navíc postrádají sociální podporu v komunitě, pomoc přátel či rodiny a nabízí jim intenzivní multidisciplinární podporu.

❓V čem spočívá práce housingového týmu? Odkud přicházejí lidé, kteří potřebují jejich podporu a jak se daří shánět byty nebo stabilizovat finance? A s čím se pracovnice společně se zabydlovanými potýkají? Jaké problémy sdílíme jako nájemníci?

👉 Přijďte si poslechnout Veroniku Kafkovou, sociální pracovnici týmu Housing First Baobab, který začal zabydlovat lidi na podzim roku 2023.

Těšíme se na Vás. 🏡