Přeskočit na obsah

13. června 2024 , 18:00

Klub AVU, Holešovice

TÉMA: Pýcha a předsudek v kontextu dostupného bydlení

𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐓𝐨𝐩𝐨𝐥𝐜̌𝐚𝐧𝐬𝐤𝐚́ s kolektivem svých studentů vytvořili zin 𝑷𝒚́𝒄𝒉𝒂 𝒂 𝒑𝒓̌𝒆𝒅𝒔𝒖𝒅𝒆𝒌 věnující se právu na město v současnosti a otázce (ne)dostupnosti bydlení. Zin je výběrem z kolektivních cvičení a z tezí praktického výzkumu ve výuce teorie architektury na Akademii výtvarných umění (AVU) v Praze 2020–2022 a volně navazuje na první společný projekt Marie Topolčanské a Ľubice Segečové Fake Cities True Stories (2012), který byl publikačním nástrojem kritické pedagogiky na Fakultě architektury STU v Bratislavě.

🗣 Na veřejném setkáním nám Maria Topolčanská představí první publikaci ze série Pýcha a předsudek, která je zaměřena na naplňování práva na bydlení v současnosti.

Maria Topolčanská je architektka a rektorka Akademie výtvarných umění v Praze, kde od roku 2017 učí teorii architektury. Užší editorský kolektiv zinu tvoří Alžběta Nováková, Dita Petráňová, Magdalena S. Havlová, Kateřina Kuchtová, Magdaléna Feilhauerová, Martin Kunc a Tereza Dvořáková (fotografie). Velkou podporu celému projektu dala Dagmar Svatošová (Nakladatelství AVU).

Součástí veřejného setkání bude i kolektivní přemýšlení nad konkrétními příklady bezpráví, se kterými se členstvo naší iniciativy setkává.

🆘 Máte problém se svým pronajímatelem? Přijďte se poradit a připojit se k iniciativě. Na místě bude možné se poradit s naším právníkem či odbornicí na příspěvek na bydlení.

📍 Přijďte 13. června na zahradu AVU a pozvěte i svého souseda!